Ezt a bejegyzést nem tart tovább 4 percnél elovasni!

A Javascript vezető szerepe a web fejlesztésben megkérdőjelezhetetlen. 2017-ben a tanulásra  legajánlottabb nyelvnek választották. Jelenlegi verziójában, framework-n keresztül, használható mind kliens- és szerver oldali programozására.

A Javascriptre épülő framework-k nélkülönözhetetlenek minden web programozó számára. Segítségükkel jelentős mértékben felgyorsítható a fejlesztés folyamata ezzel lerövidítve a project befejezéséhez szükséges időt.

A Javascript framework használatának előnyei:

 • Hatékonyság: egy project fejlesztése a framework-k megjelenése előtt hónapokat vett igénybe. Több száz, ezer kód sort kellett bevinni. A Javascript framework-k használatával a project fejlesztési ideje a töredékére csökkent a jól strukturált előre beépített mintáknak, funkcióknak köszönhetően.
 • Biztonság: A framework-k mögött álló jelentős tech vállalatok mint a Google, Facebook, valamint a nagy létszámú fejlesztői közösség a biztosítéka arra, hogy a framework megfeleljen napjaink biztonsági elvárásainak
 • Költség: Mivel a top framework-k ingyenesek, és nem mellékesen nyílt forráskóduak, jelentősen csökkentheti a web applikációk költségei

Kétségtelen tény, hogy a Javascript és a ráépülő framework-ök folyamatosan fejlődnek, ezért fontos, hogy tudásod mindig naprakész legyen. Elengedhetetlen legalább ismerni és érteni a legelterjedtebb framewok-t. A ValueCoders 300+ fejlesztő megkérdezésével végzett felmérés alapján 2017-ben a következő framework-k a legszélesebb körben használtak:

 

AngularJS 2.0 & 1.x

Angular-logo

 

A nagyon várt AgularJS 2 hivatalos megjelenése után a framework népszerűsége új szintre lépett. Ennek ellenére kockázatos döntés lehet az új verzióra váltani ha nem vagy biztos magadban. Az AngularJS 2, ellentétben AngularJS 1-el teljesen Typescript-ben íródott és megfelel az ECMAScript 6 specifikációinak.

Itt egy flowchart ami adhat némi kapaszkodót:

 

Angular-flow-chart

 

Előnyei:

 • Gyors fejlesztés
 • Könnyű tesztelhetőség
 • Könnyű kód integráció
 • Két irányú adat szinkronizálás
 • Olyan népszerű fejlesztői interfészek támogatják mint az InteliJ IDEA, Visual Studio
 • Fejlesztése mögött a Google áll

Az AngularJS közvetlenül a DOM-ot (Document Object Model) módosítja így bármilyen változtatás a forrás kódban azonnal látható a felhasználói felületen (User Interface). Ezt hívják szaknyelven two-way data binding-nak.

Jelenleg a legtöbbet használt Javascript framework SPA (Single-Page Applications) fejlesztésére és nem mellékesen az AngularJS-nek van a legnagyobb fejlesztői közössége.

 

ReactJS

React-logo

 

Napjaink egyik, ha nem a legnépszerűbb és leggyorsabban növekvő nyílt forráskódu framework-e a Facebook gyámsága alatt álló ReactJS. Több mint 1000 programozó működik közre a fejlesztésében a GitHub-n. A ReactJS áll a Facebook és az Instagram oldalai mögött is.

 

react-data-flow-flux

 

A ReactJS Virtuális DOM-t használ ami jelentős teljesítménynövekedést eredményez az AngulrJS-l összehasonlítva. A Virtual DOM nem mást csinál, mint új rétegként beékelődik a kód és a DOM közé, egybe gyűjti a DOM-n végzett műveleteket, és optimálisabban batchenként hajtja végre azokat, a változásokra figyelve.

A ReactJS lehetőséget biztosít a fejlesztők számára dinamikus, nagy forgalmú web applikációk készítésére.

 

Meteor.js

meteor-js-logo

 

A Javascript általánosan használt nyelv a böngészők kliens oldali programozására. Használata a szerver oldali programozásra a MeteorJS alap gondolata. Lehetőséget ad a front-end fejlesztők számára a szerver oldali programozásra más szerver oldali nyelv, Ruby/PHP/Java használata nélkül. Kiválóan használható adat bázis alapú web applikációk készítésére.

 

Előnyei:

 • Kliens oldali megjelenítés (front-end)
 • Szerver oldali programozás (back-end)
 • Adat bázis kezelés

 

meteor-flow-chart

 

Mivel a MeteorJS valós idejű adat bázist használ a felhasználónak nem kell az applikációt, web oldalt frissítenie a változás megtekintéséhez mivel az adat bázisban bekövetkezett változások azonnal láthatóak a felhasználói felületen (User Interface) és ezzel csökkenhet, ellentétben a különböző szerver oldali nyelvekkel, a kiszolgáló válasz ideje okozott idő veszteség.

 

EmberJS

ember-js-logo

 

Az EmberJS egy nyíltforráskódú Javascript framework melynek segítségével web applikációkat készíthetsz gyorsan, egyszerűen. EmberJS-t használ többek között a LinkedIn, Groupon. Habár elsődlegesen különböző szolgáltatásokban gazdag web applikációk fejlesztésére használják, lehetőség van asztali gépekre szánt applikációk készítésére. Ilyen például az Apple Music.

 

Az EmberJS két oldalú adat szinkronizálást és Virtuális DOM-t használ ép úgy mint az AngularJS.Nagyszámú fejlesztői közösség támogatását élvezi.

Olyan nagy cégek alkalmazzák többek között web oldalaikon mint a LinkedIn, Netflix, Kickstarter.

 

Vue.js

vuejs-logo

 

A VueJS egy progressive framework, felhasználói felületek építésére. Sok esetben képes az AngularJS helyettesítésére. Two way data binding-t és Virtuális DOM-t használ. A VueJS úgynevezett lightweight framework, könnyen integrálható projectekbe. Segítségével egyszerűen építhetsz progresive web applikációkat (PWA).

 

Előnyei:

 • Két írányú adat szinkronizálás (mint az AngularJS, EmberJS)
 • Szerver oldali rendering (A kiszolgálóoldali renderelés leggyakoribb felhasználási módja a kezdeti megjelenítés kezelése. Amikor a felhasználó először kéri appunkat a kiszolgáló szerver egy HTML karakterláncba teszi a kért komponenseket, majd válaszként elküldi az ügyfélnek)
 • JSX támogatás
 • Az egyik leggyorsabb framework

 

Összegezve

 

A Javascript a web fejlesztés jelene és jövője. Kiválasztani a legmegfelelőbb framework-t nem könnyű. Az elsődleges szempont mindig az legyen, hogy a framework álltal kínált funkciók minnél jobban igazodjanak, megfeleljenek a project követelményeinek.

Az alábbi összehasonlító táblázat adhat némi kapaszkodót:

 

js-frameworks-comparsion

 

Forrás: DA-14

 

Happy coding!