Ezt a bejegyzést nem tart tovább 3 percnél elovasni!

 

Egy új honlap elindításának alapja a megfelelő domain név megválasztása. Ebben próbálok a következőkben néhány tanácsot adni. Remélem hasznosnak fognak bizonyulni számodra.

Válaszd a .hu kiterjesztést ha főleg magyarországi ügyfelekre, látogatókra számítasz. És hogy miért? A hazai piac szereplői számára a legkönnyebben a .hu végű címek jegyezhetőek meg. Az esetek 90%-ban a hazai internetezők amennyiben egy magyarországi céget vagy szolgáltatást keresnek a .hu kiterjesztésű weboldalakat részesítik előnyben. Nagyobb hajlandóságot mutatnak egy .hu kiterjesztésű weboldal linkjére kattintani a kereső álltall kiadott listában mint mondjuk a .com kiterjesztésűekre.

A domain névre vonatkozó formai követelmények hivatalosan, Magyarországon a következők:

 • A domain név legalább 2 és legfeljebb 40 karakterből állhat. Az ideális domain név egyébként körülbelül 5-10 könnyen megjegyezhető karakterből áll.
 • A domain névben használható karakterek
  a) a latin ábécé ékezet nélküli kisbetűi (a-z), továbbá
  b) a magyarékezetes kisbetűk (á,é,í,ó,ö,ő,ú,ü,ű), továbbá
  c) a numerikus karakterek (0-9), továbbá
  d) akötőjel (-)
 • És végül a domain név elején és végén csak betű vagy numerikus karakter állhat. A domain név nem tartalmazhat két egymást közvetlenül követő kötőjelet.

Az ékezetes karakterek használatát nem javaslom.

Habár magyar anyanyelvűeknek sokkal jobban erthető és könnyebben megjegyezhető van néhány jelentős negatívuma :

 • Csak magyar kiosztású billentyűzeten lehetséges begépelni
 • Speciális úgy nevezett Punycode-ban kell megadnod webcímedet a linkjeidben mivel a név kiszolgáló szerverek, azaz a DNS, nem tudják kezelni az ékezetes karaktereket. Például ha a www.kódakadémia.hu domain nevet a név szerverek számára is érthető Punycode fomára alakítjuk így fog kinézni www.xn--kdakadmia-g4a8h.hu. Lássuk be nem mutat valami szépen.
Amennyiben rendelkezel az ékezet nélüli verzióval már érdemes megvásárolni az ékezetes változatot is.

1. Használj kulcs szavakat.

Próbálj meg olyan kulcsszavakat választani, amikre ügyfélköröd, feltételezett látogatóid szoktak keresni az interneten. Ebben segítségedre lehet, ha elkezded gépelni a Google-keresőben a tevékenységedre jellemző kulcsszavakat, majd megnézed, hogy mit javasol a böngésző.
Ezekből aztán érdemes azt kiválasztani, ami a legkönnyebben megjegyezhető, kellően rövid, és esetleg kombinálva cégneveddel erősíti vállalatod hírnevét is. Ezzel ráadásul két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen keresőoptimalizálás, SEO szempontjából is előnyös.
SEO
2. Legyen rövid de sokat mondó a domain
Ha egy domain név hosszú és bonyolult, akkor elgépelni is könnyebb, éppen ezért a legjobb domain név rövid, de mégis utal a cég tevékenységére vagy a márkára. Ugyanezért próbáld elkerülni a dupla betük használatát is.

3. Célozd a célközönségedet

Ha üzleted, szolgáltatásod egy meghatározott földrajzi területen belül műkodik, érdemes megfontolnod település, város, régió nevének a domain névbe foglalását is. Pl. fotostudio-debrecen.hu, autojavitas-kecskemet.hu stb.

 

4. Kerüld létező márkanevek használatát vagy beillesztését a saját domainedbe

Például ha az igazi-facebook.hu címmel próbálkozol, biztosra veheted, hogy előbb vagy utóbb levelet fogsz kapni a Facebook-tól amelyben kedvesen ugyan de határozottan felszólítanak, hogy ne használd a facebook nevet a domain-edben! Ezzel elkerülheted a félreértéseket és az esetleges jogi következményeket. Hidd el sok kellemetlenségtől megkímélheted magad.

5. Ha az álltalad választott domain név már foglalt,

mondjuk szeretnéd az “ezatuti.hu”, nyugodtan tegyél elő- vagy utótagot hozzá. Lehetőséged van olyan megoldásokat alkalmazni, amellyel megtudod menteni a helyzetet Mondjuk úgy, a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Ha konkurensed foglalja a példában említett “ezatuti.hu” címet, lehetőségünk marad a “tutiezatuti.hu” cím bejegyzésére. Hasonló segítség
lehet az “1”, az “oldal”, a “lap”, az “abc” mint utótag, így például a lepeselony.hu foglaltsága esetén a 1lepeselony.hu egy jó kompromisszumos megoldás lehet.

Találkozunk a következő cikkben!
Happy coding!