Ezt a bejegyzést nem tart tovább 4 percnél elovasni!

 

WordPress oldal fejlesztéséhez, dizájn módosításhoz vagy ha esetleg át akarod strukturálni az egész weboldalad, akkor a legcélravezetőbb ha ezt nem az élő oldaladon próbálod végrehajtani hanem készítesz egy offline másolatot a saját gépeden. Ezzel elkerülheted, hogy weboldalad akárcsak egy percre is elérhetetlen legyen a látogatóid számára.

Offline másolatot készíteni az oldaladról nem nehéz feladat. Amire szükséged van az egy már telepített MAMP vagy WAMP szerver a gépeden, attól függően milyen operációs rendszert használsz (itt találsz egy cikket a MAMP telepítéséről, beállításáról). Kell egy FTP kliens beállítva a tárhelyszolgáltatód eléréséhez.

Röviden amit tenned kell a következő:

  • Egy másolatot készíteni az élő WordPress oldaladról
  • Mentést készítened az adatbázisodról
  • Az elő oldalad másolatának elhelyezése a virtuális szerver root könyvtárába
  • Új adatbázis létrehozása
  • WP-config.php fájl szerkesztése
  • Az adatbázis importálása a lokális adatbázisba
  • Linkek korekkciója a lokális adatbázisban
  • Permalinkek beállítása az admin dashboardon

Lépésről lépésre

Hozz létre egy mappát a gépeden tetszőleges névvel, bárhol a gépeden. A lényeg, hogy megtaláld. Csatlakozz az FTP klienseddel a weboldaladhoz és tölds le a public_html/wordpress sie-od mappában található összes fájlt és könyvtárat az előbb létrehozott mappába. A public_html tartalmazza az online oldalad fájljait, könyvtárait. Ha tárhelyszolgáltatód esetleg más mappát használ, keresd meg azt amelyikben a WP-content mappa van. Az lesz a root azaz a gyökér könyvtárad és onnan tölts le mindent. Az oldald nagyságától függően ez elterthat egy darabig. Ugyanis az összes képet és ha van videót is tartalmazni fogja. Ments el mindent!

Biztonsági másolatot készíteni az adat bázisodról kétféleképpen is tudsz. Használhatod az Import parancsot az online WordPress oldalad adminisztrációs felületéről. Csak kattints az Import feliratra és mentsd el az .sql kiterjesztésű fájlt abba a mappába ahova az oldalad másolatát helyezted. Így nem kell keresgélned, minden egy helyen lesz.

A másik lehetőséged a phpMyAdmin használata. Nyisd meg a phpMyAdmint a webtárhelyeden (hogy ezt miképpen tudod megtenni érdeklődj a szolgáltatódnál).

A baloldalon válaszd ki a megfelelő adatbázist, alapesetben egyetlen egyet találsz. Ha esetleg több adatbázisod is van akkor nyisd meg a wp-config.php fájlt az online vagy a már lementett oldaladról egy sima szövegszerkesztőben és keresd meg az adatbázis nevét amit a WordPress oldalad használ.

Ha sikerült azonosítani a helyes adatbázist a balodali panelen klikkelj rá. Ezután a felső füleken keresd meg az Import elnevezésüt és klikk. A frissülő oldalon látni fogod az összes táblázatot amit az adatbázisod tartalmaz. Ki kell jelölnöd mindegyiket mégpedig úgy ahogy csoportos kijelölést szoktál végezni. Bal klikk a legfelsőn majd a shift billentyűt nyova tartva bal klikk a legalsón. Minden más beállítást hagyj úgy ahogy van. Legutolsó lépésként görgess a lap aljára és kattonts a GO-ra. Az .sql fájlt mentsd el a gépeden.

Attol fügetlenül, hogy MAMP vagy WAMP szervert használsz a lementett oldalad el kell helyezned a www nevü mappában azaz a root könyvtárba. Keresd meg és nyisd meg a MAMP vagy WAMP szervered www elnevezésü mappáját és hozz létre egy újat benne. Bármi lehet a neve de az egyszerüség kedvért javaslom használd az oldalad nevét. Ezután ebbe a mappába másold be az előzőekben készítet és elmentett másolatát az oldaladnak. Ha most megnyitod az oldalad a helyi szervereden hibaüzenetet fogsz kapni. Ne íjedj meg, minden rendben. Ugyan is még nem állítottad be az adatbázist az oldaladhoz. Ezt a következő képpen teheted meg.

Nyisd meg a phpMyAdmint a helyi szervereden. A balodali panelen kattints a New feliratra. Add meg az adatbázis nevét, valami egyszerű elég lesz, majd kattints a GO feliratra. Ezután a felső füleknél keresd meg a Privilegs feliratot. Miután rákattintottál adj meg egy user name-t és egy password-t. A password-t kétszer kell beírnod az egymás alatti mezőkbe megerősítés képpen. Mivel csak lokális szerveren használod csak valami egyszerűt válassz. Lehet mind a kettő admin. A lényeg, hogy jegyezd meg mind az adatbázis nevét mind a felhasználónév – jelszó párost, ugyan is ezeket fogod beilleszteni a WP-config.php fájlba. Ezután kattints a már jól ismert GO gombra és kész is. Meg van a lokális adabázisod, felhasználónévvel és jelszóval.

A következő lépés összekapcsolni a weboldalad lokális változatát a helyi szervered adatbázisával. Ehez a lokális szerveredre felmásolt WP-config.php fájlt kell szerkesztened amit a helyi szervered www/saját-weboldalad mappabában találsz. Nyisd meg a WP-config.php-t egy szövegszerkesztőben és keresd meg a következőket:

database name

user name

password

és add meg a helyes adatokat, amiket te hoztál létre a phpMyAdmin-ban.

Ha szeretnéd az oldalad a helyi szerveredről az online szerverre felhelyezni olvasd el ezt a cikket.

Happy coding!