Ezt a bejegyzést nem tart tovább 4 percnél elovasni!

 

A jól megtervezett és kivitelezett SEO (Search Engine Optimization) stratégiák megvalósítása az egyik legfontosabb minden weboldal működéséhez. Ennek a stratégiának szerves részét képezi az weboldal oldalainak indexelése. Az indexelés során a weboldal tartalma láthatóvá és kereshetővé válik a különböző kereső motorokban, Google, Bing, Yahoo, stb.

A weboldal indexelésének lehetővé tételét, megkönnyítését a sitemap.xml file segíti.

 

Mi az a sitemap.xml?

A sitemap az weboldal felépítésének, struktúrájának leírása. Gyakorlatilag, mint a neve is mutatja egy térképet jelent a weboldal szerkezetéről ami a keresőrobotok számára előnyös, ez alapján ugyanis könnyedén összeállíthatják az indexelendő oldalak listáját.

A sitemap használata nem jelent garanciát a jelzett oldalak indexelésére. Előnye abban rejlik, hogy megkönnyíti a botok és spiderek munkáját és hatékonyabbá teszi a weboldal indexelést.

 

Hogy generálj sitemap.xml-t

A sitemap.xml-t manuálisan is lehetséges létrehozni, csak egy kis XML ismeretre van szüksége hozzá. Azonban ez elég időigényes folyamat abban az esetben ha a website-nak sok sok oldala van. Ehelyett sokkal egyszerűbb az online generátorok, letölthető szoftverek vagy WordPress bővítmények használata a sitemap.xml (webhelytérkép) elkészítéséhez.

 

Online sitemap generátorok

Az xml-sitemaps.com egy ingyenes szolgáltatás ahol a következőkre van lehetőséged:

 • XML webhelytérkép generálása (sitemap.xml), amelyet regisztrálni tudsz a különböző keresőmotorokba, mint például a Yahoo, a Google és a Bing;

 • Szöveges, txt formátumú, webhelytérképet, amely tartalmazza a website oldalainak URL-címeit;

 • HTML webhelytérképet, amelyet beilleszthetsz az oldalad forrás kódjába és segítségével látogatóid megtekinthetik a weboldalad teljes struktúráját

 

A xmlsitemapgenerator.org szintén egy ingyenes online sitemap generátor amely lehetőséget ad többek között a következőkre:

 • RSS, HTML and Google XML sitemaps generálás
 • Webhelytérképet generálása 2000 weboldalig
 • A keresőmotorok informálása az oldalak módosításáról és frissítéséről

 

WordPress plugin segítségével

Az alábbiak a legjobb pluginok, amelyek sitemap.xml (webhelytérképek) létrehozására használhatók WordPress-hez:

 • A Google XML Sitemap Generator az egyik legjobb az elérhető pluginok közül. Ingyenesen letölthető és használható. Lehetővé teszi a Google XML, HTML és RSS sitemaps létrehozását. Listázza az összes hozzászólást, címkéket, kategóriákat, oldalakat, archívumokat és szerzőket valamint támogatja az egyéni bejegyzéseket és a taxonómiát. Belehet állítani, hogy automatikusan értesítse a keresőmotorokat a változtatásokról, frissítésekről. Ezt a generátort fogjuk használni a példánkban

 

 • További népszerű és könnyen használható sitemap generátor pluginek a Yoast SEO, SEO XML Sitemap, Simple WP Sitemaps

Lássuk mi a teendő a Google XML Sitemap Generator bővítmény használatához.

Telepítés

Jelentkezz be a weboldalad adminisztrációs felületére. A baloldali menüben keresd meg a Plugins -> Add new illetve ha magyar nyelvű akkor Bővítmények ->  Új hozzáadása.

wp-new-plugin-2

 

A keresőbe írd be Google XML Sitemap Generator és kattints az Install majd a sikeres telepítés után az Activate gombra.

Beállítás

Kattints a WordPress irányítópultján (adminisztrációs felületén) található Plugins – Bővítmények gombra, majd keresd meg az előbb telepített bővítményt (Google XML Sitemap Generator) és kattints a Settings – Beállítások-ra.

wp-plugin-google-xml-settings

 

A General settings alatt állítható be

 • A weboldalon történt változások, frissítések automatikus küldése a keresőmotoroknak
 • A legfrissebb oldalak, bejegyzések automatikus hozzáadása a RSS hírcsatornához
 • A sitemap linkjeinek a robot.txt-be való beillesztése
 • Statisztikai adatok továbbítása a fejlesztőknek
 • És egy kis szívesség a plugin alkotóinak (egy apró bejegyzést illeszt a footer-be).

 

Nyugodtan hagyhatsz minden opciót bekapcsolva. Ha bekapcsolva hagyod az utolsó két opciót, természetesen egyáltalán nem változtatja meg sem a web oldalad kinézetét sem a működését! Ám amennyiben mégsem szeretnél statisztikai adatokat küldeni vagy megengedni, hogy a forráskódodba írjanak nyugodtan kapcsold ki az utolsó két opciót. Nem foglya befolyásolni a plugin működését.

wp-google-xml

 

A Sitemap default panel beállítási lehetőségei

 • ExcludeA sitemap tartalmazza e az adott oldalakat, bejegyzéseket Exclude – Include
 • Relative priority – fontossági sorrend beállítása
 • Update frequency – milyen gyakorisággal frissítse a sitemap-ot automatikusan

wp-google-xml-settings-2

 

A képernyő jobb oldalán található Sitemap Related URLs panelen láthatod és ellenőrizheted a létrehozott fájlokat. Úgy mint,  XML Sitemap, RSS Sitemap, New Pages, RSS Robots.txt. Ne felejtsd elmenteni a változtatásokat az oldal alján a Save changes gombbal, miután elkészültél a beállításokkal.

wp-google-xml-setting-3

 

Összegzés

A sitemap (webhelytérkép) generálásának előnyei vitathatatlanok. Az automatizálás pedig jelentősen leegyszerűsíti a folyamatot. Az egyik legfontosabb előny az, hogy segítünk a keresőmotoroknak könnyen indexelni az oldalakat, ami magasabb rangsorolásához vezet vagyis a weboldalad előrébb kerül a keresők találati listáján.

 

Happy coding!