A Stack Overflow álltal, 4700 fejlesztő bevonásával, Nagy Britanniában készült felmérés eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy anyagi szempontból, úgytűnik NEM!

 

Mennyi az annyi?

mennyi-az-annyi

Figyelembe véve a diploma megszerzésére fordított időt és költséget egy diplomás szoftverfejlesztő nyugdíjba vonulásáig kevesebb jövedelemre tesz szert mint a nem diplomás fejlesztő. A diplomás fejlesztők átlagosan 8-10%-al keresnek többet mint a nem diplomások. Azonban a diploma megszerzésére fordított költség nagysága miatt ez a többlet bevétel 25-30 év alatt sem térül meg. Ehhez még az is hozzájárul, hogy a diplomás fejlesztők csak 4-5 évvel később tudják elkezdeni a karrierjüket.

A felmérés szerint a kevesebb mint 4 év gyakorlattal rendelkező fejlesztők 48%-a szerzett diplomát míg 49% inkább online tanfolyamot és önfejlesztést választott.

 

A Javascript fejlesztők a legkeresettebbek

JavaScript

A felmérésből az is kiderül, hogy a legkeresettebbek a Javascript fejlesztők. A Stack Overflown megjelent állás hírdetések 27%-ban kérnek Javascript képzettséget. Őketkövetik a Java fejlesztők 22%, Python 16%,, C# 15% és a ReactJS 9%-al.

Összegezve a fenti felmérés eredményeit, ez mindenképpen jó hír azok számára akik nincs lehetőségük a diploma megszerzésére akár anyagi szempontok miatt akár egyéb személyes okokból kifolyólag.

 

Happy coding!