Ezt a bejegyzést nem tart tovább 8 percnél elovasni!

Statikus vagy dinamikus weboldal?

Mielőtt megnézzük mi is az a WordPress meg kell ismerkednünk néhány alap gondolattal. A weboldalak felépítésük szerint két nagy csoportra lehet osztani. A statikus és a dinamikus weboldalak. Itt ne arra gondolj, hogy a statikus weboldalakon képek vannak a dinamikusan pedig videók és animációk! A statikus és dinamikus weboldalak leginkább nem a megjelenésükben, hanem a működésükben különböznek. Nem szeretnélek mindenféle HTML, CSS, JavaScript és PHP nyelvekkel untatni, szóval röviden csak annyit a különbség abban mutatkozik meg, hogy a tartalmakat milyen módon kapjuk az egyes weboldalaktól. A statikus weboldalt egy plakátra tudnám hasonlítani. Az van, amit látunk, ahhoz hozzátenni, a meglévő tartalmat módosítani, mondjuk egy adminisztrációs felületen keresztül, nem lehet. Az egyetlen módja a tartalom megváltoztatásásnak a weboldal forráskódjának átírása. Azért vannak előnyei is főleg anyagi szempontból. Gyorsan leprogramozhatóak, olcsóbb az elkészítésük mint a dinamikus weboldalaknak.
Míg a dinamikus weboldalaknál a tartalom mindig dinamikusan generálódik amit az úgynevezett CMS, Content Management System, generál. Dinamikus, mert egy kezelő vagy mondjuk inkább adminisztrációs felületen keresztül játszi könnyeedséggel adhatunk képet, szöveges tartalmat de akár egy új lapot is a weboldalunkhoz!. Gondoljunk csak a Facebook hozzászólásokra, amikor kommentelhetünk egy- egy tartalmat az rögtön utána meg is jelenik az oldalon.
A WordPress ponotosan egy ilyen CMS rendszer. Tulajdonképen egy keret rendszer amit telepítés után kedvünk szerint bővíthetünk anélkül, hogy programoznunk kellene. Elvégzi helyettünk a WordPress. Kezeli a képeket, szöveges tartalmakat, hozzászólásokat stb. Figyeli a változtatásokat és egy adatbázisban tárolja el.
Általában kisebb cégek szoktak úgy gondolkozni, hogy nekik elég lesz egy “sima”, statikus honlap is, nem kell semmi extra, csak egy kis bemutatkozás, a szolgáltatásaik köre és elérhetőségek. Lehetséges, hogy az igényeiknek megfelelne a statikus konstrukció, azonban ne feledjük azt a lényeges különbséget a statikus és a dinamikus weboldalak között, hogy a Google kereső minden esetben előnyben részesíti a dinamikus tartalmakat! Márpedig a több látogató előbb utóbb több profitot is termel!
Egy egyszerű céges honlap is lehet dinamikus alapokon nyugvó, keresőoptimalizált, letisztult megjelenésű. Gondoljon csak bele! Te visszamennél egy olyan weboldalra, ahol tudod, hogy semmi sem fog változni? Miért is olvasnád el többször ugyanazt a tartalmat? A dinamikus honlapok szépsége, vonzereje többek között a folyton változó, frissülő tartalmakban rejlik, amiket a weboldal tulajdonosa is könnyedén generálhat az adminisztrációs felületen keresztül (pl. akciók, blogbejegyzések, hírek, stb…).

Miért éppen WordPress?

Nagyon sok különböző CMS rendszer létezik. Csak néhány a legnépszrübbek közül:

 Drupal nagy létogatottságú és nagyon sok lapból álló web oldalakhoz. Sokkal komplexebb a többi CMS rendszernél éppen ezzért programozásához web fejlesztő szükséges.

Magneto az egyik, ha nem a legjobb platform online értékesítéshez. Programozása az esetek többségében web fejlesztőt, programozót igényel, de ha magad próbálkozol meg vele segítségedre lehet a nagyszámú Magneto fejlesztő közösség.

joomla

Joomla egy nyílt forráskódú ingyenes CMS platform.

Mint látod a legszembetűnőbb különbség a WordPress és a fentebb felsotolt CMS rendszerek között a kezelhetőség. A WordPress talán egyik legnagyobb előnye a könnyen használhatóság, hogy bárki, bármilyen programozói előképzettség nékül képes összetett web oldalakat létrehozni vele. Népszerüségét mi sem mutatja jobban mint, hogy a világ összes web oldalának több mint 26% -a WordPress alapú. Ez közel 100 millió web oldal. Csak érdekeség képpen néhány óriás cég akik a WordPresst választották. Samsung, Forbs, PlayStation, CNN és még számos világ márka. 56 nyelven érhető el, köztük magyarul is, úgyhogy ne aggódj! Könnyedén eligazodsz benne.

 

A WordPress előnyei:

 • Ingyenes
 • Népszerűségének köszönhetően rendkívül jó a támogatottsága. Rendszeresen frissítik, javítják az esetleges hibákat, adnak újabb és újabb funkciókat hozzá. Számtalan fejlesztő kínál különböző beépülő modulokat, témákat, hogy kielégítsék a speciális kéréseket. Ezek egy része ugyan fizetős de úgy gondolom ha az oldalad beindul és elkezd profitot termelni neked minden képen megéri a befektetést.
 • Könnyű használni
 • Nincs szükséged programozói tudásra
 • Menedzselheted a web oldalad bárhonnan, bármikor és bármilyen számítógépről, tabletről vagy akár a telefonodról
 • Előre beépített blog van benne amin keresztül könnyen oszthatsz meg bejegyzéseket, cikkeket, híreket, képeket, videókat vagy bármit amit szeretnél.
 • A Worpress együtt nő az üzleteddel, blogod látogatóinak számával. Könnyen adhatsz hozzá plusz oldalakat, új kategóriákat nyithatsz.
 • Néhány kattintással adhatsz új funkciókat az oldaladhoz

 

A WordPress telepítése

Két lehetőség közül választhatsz.

 1.  A legtöbb tárhelyszolgáltató lehetőséget ad a WordPress telepítésére az adminisztrációs panelről. Ez a leggyorsabb és legegyszerübb. Amennyiben a WordPress mellet döntesz javaslom keress olyan tárhelyszolgáltatót aki felkínálja ezt a szolgáltatást. Nagyon sok időt és energiát spórolhatsz vele!
 2. Amenyiben a tárhelyszolgáltató nem kínál ilyen lehetőséget vagy szeretnéd a WordPress-t fejlesztés, gyakorlás céljára saját gépedre telepíteni a telepítő csomag ingyen letölthető erröl a webcímről. A letöltött telepítő csomagot fel kell töltened a szerverre, legyen az a tárhelyszolgáltatód vagy saját szervered. A szerveren létre kell hozni egy adatbázist, felhasználót, jelszót, beállítani a WordPress konfigurációs fájlt, futtatni a WordPress telepítőjét … Szóval ha teheted maradj az első verziónál! (itt találsz egy kis kapaszkodót)

Amennyiben érdekel hogyan tudod saját szerveredre telepíteni a WordPress-t fejlesztés, gyakorlás, tanulás céljából vagy manuálisan kell telepítened a WordPress-t a tárhelyszolgáltatódnál olvasd el ezt a cikket WordPress telepítése lokális szerverre.

 

Sikerült telepíteni! Hurrá! És most?

Sikeres telepítés után be kell jelentkezned a WordPress adminisztrációs felületére.

wordpress-login

 

És meg is érkeztél az adminisztrációs felületre azaz az admin dashboard-ra. Nézzük mit találsz itt.

A adminisztrációs felületet három fő részből áll. A gyors ikon sor amit tool bar-nak nezezünk fent az oldal legtetején helyezkedik el, a bal oldalon a vezérlő elemket csoportosító panel és végül a képernyőn a legnagyobb területet elfoglaló elem az egyes általad kiválasztott vezérlő funkciók részleteit, beállítási lehetőségeit jeleníti meg.

 

A felső gyors ikon sorban találod meg sorban a következőket:

 • WordPress ikon, a WordPress-el kapcsolatos információk, fórum, dokumentumok
 • A kis házikóra kattintva tudsz váltani a WordPress adminisztrációs felülete és a web oldalad között. Az ikon mellett a web oldalad nevét olvashatod.
 • A következő ikon megmutatja neked ha valamilyen a témával, beépülő modullal kapcsolatos új frissítés érhető el.
 • A szöveg buborék ikon mellet láthatod a cikkeidhez, blog bejegyzéseidhez tartozó hozzászólások számát a legutóbbi bejelentkezésed óta.
 • Ha a plusz jelre viszed az egeret a legördülő menüből könnyen és gyorsan tudsz új blog bejegyzést, cikket hozzáadni a weboldaladhoz, itt (is) tudsz új oldalt létrehozni, új felhasználót hozzáadni, létrehozni az oldaladhoz. Innen (is) elérheted a képeidet, videóidat.

 

Az oldalsó vezérlő panel elemei a következők:

 • Bejegyzés : itt láthatod az összes már publikált írásodat. Legyen az blog bejegyzés, egy cikk, egy recept bármi ami már elérhető a látogatóid számára. Az ablakot megnyitva böngészhetsz a cikkeid, blog bejegyzéseid között, szerkesztheted vagy akár törölheted is őket. Itt hozhatsz létre új cikkeket, blogbejegyzéseket.

A kategóriáknál adhatsz meg új kategóriát a bejegyzésedhez ami a látogatóidat segíti eligazodni a bejegyzéseid között. Pl ha egy receptes oldalt készítesz különböző kategóriákat adhatsz meg a receptekhez Csirke húsos éteklek, Marha húsos ételek, Vegetáriánus ételek, stb. Vagy mondjuk ha üzleti web oldalad van kategorizálhatod a bejegyzéseidet a következő képpen Akciók, Újdonságok, Általános információk, Érdekességek és így tovább, és így tovább. A kategóriákkal a nagyobb, tartalmilag összetartozó vagy tartalmilag egymáshoz közelálló bejegyzéseket csoportosíthatod.

Címkék. A címkék tulajdonképen kulcsszavak. Itt adhatsz meg kulcsszavak amiket aztán beállíthatsz a bejegyzésedhez. A kulcsszavak is a látogatóidat segítik a bejegyzéseid közötti eligazodásban. A receptes példánál maradva, megadhatod kulcsszavaknak, a fűszereket. Ha valaki megkívánja mondjuk a vaníliát amikor rákeres az oldaladon a kereső kilistázza az összes receptet amiben a vanília címkét beállítottad. Igy nem kell megannyi kategóriát létrehoznod mégis egészen aprólékosan lehet keresni az oldaladon.

 

 • Médiatár : Itt láthatod a már feltöltött képeidet videóidat és itt is tölthetsz fel képet vagy videót.
 • Oldalak : Itt találod a web oldalad már létrehozott összes lapját valamint itt adhatsz weboldaladhoz új oldalt vagy akér törölheted őket.
 • Hozzászólások : Ez ugyan az mint a felső ikon sorban a szöveg buborék ikon. Itt láthatod a cikkeidhez, blog bejegyzéseidhez tartozó hozzászólások számát a legutóbbi bejelentkezésed óta.
 • Megjelenés : Itt nagyon sokat fogunk időzni a későbbi leckékben. Dióhéjban annyit, hogy itt tudod beállítani a web oldalad kinézetét, például meghatározni a háttér színét, az oldalad nevét, válthatsz másik vagy tölthetsz le új témákat és még nagyon sok mindent ami az oldalad vizuális megjelenését határozza meg.
 • Bővítmények : Itt adhatsz módosíthatsz a web oldalad funkcióin, pl adhatsz like gombot a cikkeidhez beépülő modulok segítségével. Tulajdon képen itt tudod megokosítani az oldald. Ettől lesz SMART!
 • Felhasználók : itt találod többek között a saját adminisztrátori adataidat is. Tudod módosítani a jelszavadat, állíthatsz be képet az adatlapodhoz, testre szabhatod a WordPress adminisztrációs paneled és még nagy sok mindent.
 • Eszközök : itt fogod megtalálni a később telepített beépülő modulok néhány beállítását. Itt készíthetsz másolatot az adatbázisodról vagy állíthaod vissza az adatbázisodat egy már elmentett fájlból.
 • Beállítások : Itt is sokat fogunk időzni a későbbiekben szóval röviden a következőket tudod itt beállítani illetve megtekinteni. A web oldalad nevét, dátum és idő formátumot, az adminisztrációs felület nyelvét, hogy mi legyen a web oldalad kezdő lapja. Itt tudod kezelni a bejegyzések és hozzászólások beállításait és hogy hogyan jelenjen meg a böngészőben a bejegyzéseid, cikkeid linkje. Ez utóbbi egyrészt a keresők szempontjából fontos beállítás más részt a látogatóidat is segíti.

 

wordpress-admin-dashboard-kod-akademia

 

A következő lépés

Frissen telepített WordPress oldalad immár készen áll. Megismerted az alapokat az adminisztrációs felületet. Mostmár szabad az út előtted, hogy kihozd belőle a maximumot, megvalósítsd álmaid weboldalát. Remélem sikerült meghoznom a kedved, hogy kipróbáld magad a WordPress világában!

Találkozunk a következő cikkben!

Happy coding!