Ezt a bejegyzést nem tart tovább 4 percnél elovasni!

 

WordPress oldal fejlesztésének illetve egy meglévő WordPress oldal át dizájnolásának legjobb, leggyorsabb módja egy lokális szerver használata (olvasd el, hogy tudod az online WordPress oldalad egy lokális szerverre másolni. A lokális szerverekről WAMP MAMP, pedig itt olvashatsz.).

Amikor készen vagy a WordPress oldaladdal és szeretnéd megmutatni a világnak, elérkezett a pillanat, hogy az oldalad elhelyezd a világhálón. Ebben a cikkben ehez szeretnék segítséget nyújtani. Lépésről lépésre elmagyarázni, hogy mi a teendőd.

Mielőtt belekezdünk

Feltétlenül szükséged lesz a következőkre:

  • először is a WordPress oldalra a lokális szervereden teljes hozzáférésssel
  • egy domain névre és tárhelyre
  • végül egy FTP programra. Ajánlom a Filezilla FTP kliensét.

 

1. Helyi WordPress adatbázis exportálása

Első lépésként egy másolatot kell készítenünk a helyi lokális adatbázisról. Ehez a phpMyAdmint fogjuk használni.

Írd be a böngésződbe http://localhost/phpmyadmin/ és válaszd ki az adatbázisod nevét a balodalon felsorolt adatbázisok közül. Ezután kattints az Export feliratra a felső menü sorban.

phpmyadmin-export-databases

 

Az Export menü alatt választhatod a Quick vagy Custom opciót. A Custom opció renget beállítást kínál az exportáláshoz amire az esetek többségében nincs szükségünk, úgyhogy válaszd a Quick opciót és kattints a Go feliratra, az adabázis letöltéséhez.

export-mysql-database-in-phpmyadmin

 

2. WordPress file-ok feltöltése az online szerverre 

A második lépésben fel kell töltenünk az összes file-t az online szerverre. Nyisd meg az FTP kliensed és kapcsolódj az online tárhelyedhez. Amikor csatlakoztál a tárhelyedhez győzdj meg róla, hogy a helyes könyvtárat jelölted ki. Amennyiben nem úgynevezett shared hosting szolgáltatásod van másold a file-okat a public_html  könyvtárba. Ha shared hosting szolgáltatásod van keresd meg a domainedhez tartozó könyvtárat vagy hozz létre egyet.

Jelöld ki a lokális WordPress file-okat és töltsd fel a tárhelyedre.

uploadingwordpress

3. MySQL adatbázis létrehozása

Amíg az FTP kliensed tölti fel a WordPress file-okat, elkezdheted az adatbázis inportálását az online szerverre. Szolgáltatótol függően használhatsz cPanel-t, amit szinte minden WordPress tárhelyszolgáltató használ, illetve szolgáltatód használhatja a saját egyedi kontrol panelját. Ami nekünk fontos az a phpMyAdmin. A segítségével hozz létre egy új adatbázist.

phpmyadmin-kod-akademia

Regisztrálj új felhasználónevet és jelszót az adatbázishoz. Engedélyezz teljes hozzáférést (Privilegs) az új felhasználónak.

25-phpmyadmin-add-user-kod-akademia

 

4. Importáld a WordPress adatbázist

A következő lépés az elmentett lokális adatbázis importálása az on line adatbázisba. Ha bezártad a phpMyAdmin-t nyisd meg újra. Kattints a balodalon az előbb létrehozott adatbázisra. Látni fogod, hogy az adatbázis nem tartalmaz egyetlen táblát sem.

Kattins az Import-ra a felső menüsorban. Az Import lapon kattints a Choose File feliratú gombra és keresd meg a lementett lokális .sql file-odat. Végül kattints a Go gombra és a phpMyAdmin már el is kezdi importálni a WordPress adatbázisodat.

phpmyadmin-import-database-kod-akademia

5. Helyes web URL beállítása

Most az adatbázisban be kell állítanod a weboldalad címét (URL) így létrejön a kapcsolat az adatbázis és a weboldal között. Ugyanis jelenleg az adatbázisban szereplő URL a lokális szervered címét tartalmazza http://localhost.ateoldalad . Ezt kell átállítanod az online oldalad címére, http://www.ateoldalad.hu.

A phpMyAdmin-ban az adatbázisra kattintva keresd meg wp_options nevü táblát. FIGYELEM! Ha más adatbázis előtagot adtál meg az adatbázis létrehozásakor esetleg a szolgáltatód generálta az adatbázisod keresd az előtag_options táblát.

Kattints a Browser feliratra a wp_options mellett és a következő lapon látni fogod a wp_options tábla mezőit.

 

browse-wordpess-options-kod-akademia

Keresd meg a siteurl mezőt ami jelenleg a lokális szervered címét tartalmazza. Kattints az Edit ikonra.

phpmyadmin-site-url-kod-akademia

Írd át a webcímet (URL) http://localhost.ateoldalad-ről http://www.ateoldalad.hu-re.

Mentsd el a változtatásokat a Go gombra kattintva.

edit-siteurl-kod-akademia

Ismételd meg az előbbit a home mezővel is amit közvetlenül az előbb módosított siteurl mező alatt találsz.

Mentsd el a home mező változásait azaz kattints a Go gombra.

 

6. Az online oldal beállítása

Most, hogy importáltad és beállítottad az adatbázist az online szerveren valamint az FTP kliensed is befejezte a feltöltést ideje elvégezni a szükséges beállításokat az online WordPress oldaladon is. Ha most beírod a webcímedet a keresőbe a következő hibaüzenetet fogod kapni: Error Establishing Database Connection! Ez azért van mert az online WordPress oldalt nem állítottuk be és az oldal nem éri el az online adatbázist. Hogy korrigáljuk ezt a hibát az FTP kliensed segítségével nyisd meg a wp-config.php file_t és add meg az előzőekben létrehozott adatbázis nevét, a felhasználó nevét és a jelszót az adatbázishoz.

wp_config-kod-akademia

 

Jelentkezz be az online Worpress oldalad adminisztrációs felületére és menj a Settings – General oldalra. Ne változtass egyik beállításon sem csak kattints a Save gombra!

Ezután navigálj a Settings – Permalink oldalra és kattints a  Save Changes gombra, hogy a bejegyzések linkjei, ha vannal, biztosan működjenek.

 

7. Képek, média file-ok linkjeinek beállítása

Bármikor amikor költözteted WordPress oldaladat, akár lokális szerverröl online szerverre vagy egyik webcímről a másikra mindíg be kell állítanod a helyes URL-eket a képekhez, média file-okhoz is.

Egy egyszerű SQL parancsal megoldható a helyes linkek beállítása.

UPDATE wp_posts SET post_content = REPLACE(post_content, 'localhost/alokalweboldalad/', 'www.ateweboldalad.hu/');

Nyisd meg az SQL lapot a phpMyAdmin-ban és illeszd be a fenti kódot. Ne felejtsd az URL-t a saját webcímeddel behelyettesíteni!

Kattints a Go gombra a kód futtatásához.

run-sql-kod-akademia

Kész is van!

Nefelejtsd el ellenőrizni a teljes weboldalad az oldaladon levö képeket és egyéb médiákat. Ellenőrízd az oldaladon lévő linkek működését is!

Happy coding!